Edukacija

EDUKACIJA STRUČNJAKA I GRAĐANA

S obzirok na galopirajući razvoj aplikativnih metoda humane genetike neophodna je edukacija svih: od profesionalnih radnika kao što su zdravstveni radnici, psiholozi, defektolozi i drugi pa do građana kaji će u budućnosti biti sve više suočeni sa potrebom elementarnog razumevanja genetike. I zato ćemo u ovom delu objavljivati zanimljive i poučne članke koji će doprineti ovom cilju.

DETE SA POSEBNIM POTREBAMA, PROBLEMI SA UČENJEM-OSVEŠĆENJE RODITELJA

Ako dete nema rezultate u učenju i školi onda to može biti izvor porodičnih problema. Moguće su međusobne optužbe supružnika i traženje krivca za neuspeh. Ulazi se u začaran krug prekora i traženja odgovornosti. Međusobna netrpeljivost. Dete sve to vidi i pokušava da objasni. Roditelji često zaslepljeni svojom željom za uspehom, to i ne primećuju. Neće ni da čuju i saslušaju dete. Ono se jednostavno tretira kao izvor problema i ništa više od toga. I onda sledi priča: “Mi se toliko mučimo za tebe, radimo da bi tebi omogućili uslove za školu, fakultet, a ti nam tako vraćaš. To je nama zahvalnost za sve što smo uradili za tebe i slično”. Sledi obostrano razočarenje. Pati dete. Pate i roditelji. Često se iz toga izrodi doživotno nezadovoljstvo i sa tim se ostaje do kraja života. Pa čak i kada deca postanu odrasli ljudi. Tako da, pri porodičnim susretima to nezadovoljstvo i nepovrenje kao da u vazduhu lebdi.

Da bi roditelji izbegli ovakve situacije potrebno je njihovo osvešćenje. U kom smislu?

RODITELJI TREBA DA ZNAJU SLEDEĆE

Učenje je složen proces koji je genetski uslovljen ali zavisi i od socijalnog okruženja. Šta hoću da kažem. Postoje deca koja imaju genetsku predispoziciju za to ali im se učenje ne sviđa i ne vide ga kao motivacionu faktor za uspeh u životu, ali postoje i deca koja jednostavno prirodno, genetski nisu predodređena za učenje. Znači dva moguća razloga za neučenje: I GRUPA) ima genetsku predispoziciju za to ali ne postoji motivacioni faktor i II GRUPA) nema genetsku predispoziciju za to i to ne može da radi i da hoće. Kako roditelji da znaju da li njihovo dete spada u prvu ili drugu grupu?

I GRUPA: IMA GENETSKU PREDISPOZICIJU ALI NEMA MOTIVACIONI FAKTOR
II GRUPA: NEMA GENETSKU PREDISPOZICIJU

 

Pitanja i odgovori

Vaša pitanja možete postaviti privatno nakon registracije u našem delu za ONLINE Savetovanje. Ukoliko ste već registrovani možete se prijaviti ovde.