Muški sterilitet

Povratak na Sterilitet

Sterilitet je ozbiljan problem savremenog društva, a poseban izazov predstavlja bračnom paru koji se sa ovim problem suočava. U praksi najčešći slučajevi su da jedan od partnera ima ovaj problem, ali se ne mogu isključiti ni situacije prisustvo problema kod oba partnera. Vekovno pitanje je: Ko je za sterilitet odgovorniji, muškarac ili žena? Prema današnjim naučnim saznanjima za sterilitet su podjednako odgovorni i muškarac i žena. Međutim, u rutinskoj lekarsko-ginekološkoj praksi, populističkim časopisima, koji se bave ovom problematikom, pa čak i u naučnim krugovima, mnogo je zastupljeniji i više se govori o ženskom sterilitetu, nego o muškom sterilitetu. Razlozi su mnogobrojni, a najčešći je predrasuda muškarca o ugroženoj muškosti ako se ustanovi da je problem kod njega i nerado pristajanje da govori o tome i da se podvrgne analizama.

Uzroci muškog steriliteta

Uzroci muškog steriliteta mogu biti SPOLJAŠNJI i UNUTRAŠNJI. SPOLJAŠNJI su zračenje, infekcije, pušenje, alkohol, nepravilna ishrana-gojaznost i slično. UNUTRAŠNJI uzroci podrazumevaju anatomskobiohenijske promene a u čijoj osonovi su geni. Genetika muškog steriliteta i sam proces dijagnostikovanja istog se mogu sagledati iz dva aspekta:

Aberanatan spermogram - dijagnostifikuje se izradom spermograma
Normalan spermogram ali sterilitet postoji. Ne može se dijagnostikovati izradom spermograma

Danas postoje genetski testovi kojima se pojedini problemi vezani za muški sterilitet mogu genetski dijagnostikovati. Takođe treba znati da postoje slučajevi kada nije neophodan i obavezan genetski test. Jer  nakon genetskog savetovanja se mogu dobiti valjane informacije koje mogu rešiti problem steriliteta za određeni bračni par.

 

Ako se borite sa sterilitetom borite se na način kako se to u razvijenim zemljama radi
KLINIČKA ISPITIVANJA i GENETSKO SAVETOVANJE daju NAJBOLJI REZULTAT
U nastavku pročitajte članak Rolf-Dieter Wegner Matthias Bloechle Genetic testing in couples with infertility  Zentrum für Pränataldiagnostik, Kudamm 199 und Institut
für Humangenetik, Charité Campus Virchow, Berlin Kinderwunschzentrum an der Gedächtniskirche, Berlin

Pitanja i odgovori

Vaša pitanja možete postaviti privatno nakon registracije u našem delu za ONLINE Savetovanje. Ukoliko ste već registrovani možete se prijaviti ovde.

 

Povratak na Sterilitet