Sterilitet

Sterilitet je ozbiljan problem savremenog društva, a poseban izazov predstavlja bračnom paru koji se sa tim problem “bori”. Mnogi bračni parovi imaju smetnje u pokušaju da dobiju bebu. Prema nekim procenama svaki osmi par ima neku vrstu steriliteta ali mnogi parovi ne pričaju o problemu već se zatvaraju u sebe i pokušavaju da putem društvenih mreža i pomoćne literature sami dođu do rešenja. Ako se ovako ne uspe, onda sledi stručna pomoć, bračni par se obraća doktoru, specijalizovanim klinikama, radi kontrole, ispitivanja i lečenje steriliteta. To je naravno jedino ispravan pristup. Međutim, ne retko se nakon kliničkih ispitivanja zapadne u ćorsokak. To je trenutak kada doktori kažu da je sve u redu, ali rešenja nema. Ili jednostavno imate utisak da ste u začaranom krugu iz koga nema izlaza. To je težak životni trenutak i život može krenuti različitim putevima. Nekima se brak i veza raspadaju. Neki pokušavaju da zajedno nađu rešenje, putem veštačke oplodnje (nekad je uspešna, a nekad ne), usvajanja deteta, ili života bez dece. Često se u takvim situacijama, iz očaja, preduzimaju radnje koje su u suprotnosti sa zdravim razumom (nadrilekarstvo, uzimanje sumnjivih preparata i lekovitih trava, vračare, horoskop itd).

Međutim, kada se dođe do tog naizgled beznadežnog trenutka, jedini ispravan put je genetsko savetovanje, odnosno genetska evaluacija bračnog para. Utvrđivanje genetskog uzroka koji je u osnovi steriliteta. Radi se na osnovu: analize medicinske dokumentacije koju je bračni par već značajno nagomilao; analize familijarne istorije i ako je potrebno i moguće, primena odgovarajućih genetskih testova. Jedino ovim pristupom se može ustanoviti prava istina o sterilitetu. Ta istina nekada može biti bolna za nekog od partnera. Na primer, da on zbog specifične genetske konstitucije, nikada ne možete imati potomstvo. Druga krajnost je da se uz saradnju sa medicinskim timom i uz primenu odgovarajućih korektivnih mera može relizovati roditeljstvo. Između ove dve krajnosti postoji čitav niz rešenja, a sve u zavisnusti od genetske konstitucije budućih roditelja. Ovo je pravi put u borbi sa sterilitetom, a sve ostalo su lutanja i vapaji očajnog čoveka.

I upravo iz tih razloga u daljem tekstu ćemo na što jednostavniji način objasniti koliko je genetika važna za sterilitet i u osnovi steriliteta. Naravno, ovo će verovatno delovati nestvarno, nerealno i često kao preterivanje. Jasno, svaka novina deluje nestvarno. Takođe, znamo da su neke osobe zbog specifičnog profila ličnosti nespremne da se suoče sa ovako “surovom” istinom i svesno ili nesvesno uz izgovor beže od istine. Toga smo svesni, ali isto tako smo otvoreni za sva pitanja, komentare i kritike. Uz napomenu, da je ovo put i pristup, kojim se u razvijenim zemljama bore sa steriltetom.

 

Muški sterilitet         Ženski sterilitet

 

Geni i sterilitet
Trenutni pristup u lečenju steriliteta
Neophodan pristup u lečenju steriliteta
Genetski testovi
Ako se borite sa sterilitetom borite se na način kako se to u razvijenim zemljama radi
KLINIČKA ISPITIVANJA i GENETSKO SAVETOVANJE daju NAJBOLJI REZULTAT
U nastavku pročitajte članak Rolf-Dieter Wegner Matthias Bloechle Genetic testing in couples with infertility  Zentrum für Pränataldiagnostik, Kudamm 199 und Institut
für Humangenetik, Charité Campus Virchow, Berlin Kinderwunschzentrum an der Gedächtniskirche, Berlin

Pitanja i odgovori

Vaša pitanja možete postaviti privatno nakon registracije u našem delu za ONLINE Savetovanje. Ukoliko ste već registrovani možete se prijaviti ovde.