Ženski sterilitet

Povratak na Sterilitet

Reproduktivni sistem žene je izuzetno složen i kompleksan. Veliki broj organa i sistema organa je uključen u postizanju jednog jedinog cilja, a to je produkcija normalne jajne ćelije. Od mozga, cirkulatornog, imunog sistema, preko žlezda pa sve do samih reproduktivnih organa kao što su jajnik, jajovod i materica. Koliko je to složen i međuzavistan sistem i proces može se videti iz sledećeg. Da bi se produkovala jajna ćelija potrebno je da pojedini delovi mozga produkuju odgovarajuće hormone. Zatim da bi hormoni ostvarili svoju funkciju treba da postoje odgovarajući receptori. To su molekuli koji ih hvataju. Zato je potrebna normalna cirkulacija. Takođe potrebno je pravilno funkcionisanje jajnika. I to sa više aspekta. Hormonski, strukturno, i regulatorno. Da reaguje na određene faktore rasta da bi se razvijali folikuli i formirala jajna ćelija. Takođe je potreban odgovarajući balans hormona kako bi bio normalan reproduktivni ciklus i došlo do ovulacije. I tako dalje i tako dalje.

Ovaj sistem je kompleksan ali istovremeno osetljiv i sklon nepravilnom funkcionisanju. A posledica je sterilitet.

Faktori koji mogu uzrokovati nepravilno funkcionisanje reproduktivnog sistema kod žena, odnosno uzrokovati sterilitet se mogu podeliti u dve grupe. To su SPOLJAŠNJI i UNUTRAŠNJI.

Spoljašnji
Unutrašnji

Danas postoje genetski testovi kojima se pojedini problemi vezani za ženski sterilitet mogu genetski dijagnostikovati. Takođe treba znati da postoje slučajevi kada nije neophodan i obavezan genetski test. Jer  nakon genetskog savetovanja se mogu dobiti valjane informacije koje mogu rešiti problem steriliteta za određeni bračni par.

Ako se borite sa sterilitetom borite se na način kako se to u razvijenim zemljama radi
KLINIČKA ISPITIVANJA i GENETSKO SAVETOVANJE daju NAJBOLJI REZULTAT
U nastavku pročitajte članak Rolf-Dieter Wegner Matthias Bloechle Genetic testing in couples with infertility 

Zentrum für Pränataldiagnostik, Kudamm 199 und Institut für Humangenetik, Charité Campus Virchow, Berlin
Kinderwunschzentrum an der Gedächtniskirche, Berlin

Pitanja i odgovori

Vaša pitanja možete postaviti privatno nakon registracije u našem delu za ONLINE Savetovanje. Ukoliko ste već registrovani možete se prijaviti ovde.

Povratak na Sterilitet